Onderdelen voor de fixed gear

Onderdelen voor de fixed gear - fietsaccessoires.nl

Een fixed gear is eigenlijk gewoon een ouderwetse doortrapper. Fixed gear betekent letterlijk vaste versnelling. Een fiets zonder versnellingen dus en zonder apart aangebrachte remmen. Door de trappers terug te duwen en de cranks te blokkeren remt hij af. Handig voor een surplace, stilstaan op de baan. Daardoor is de fixed gear dus uitermate geschikt als baanfiets. Maar ook fietskoeriers gebruiken hem veel omdat hij eenvoudig is en er dus weinig stuk kan gaan en omdat hij licht en zodoende snel is. De fixed gear is in de 21ste eeuw trendy geworden en gewild bij een jong publiek als fiets om mee te kunstrijden en te stunten. In bepaalde landen, waaronder Nederland en België, is hij verboden als er geen remmen op zitten, dus kun je in dit geval een losse rem met remblokjes monteren.

Waaruit bestaat een fixed gear?

Je moet de fiets eigenlijk zien als een omgebouwde racefiets. De versnellingen, remmen en één van de kettingwielen vóór worden eraf gehaald. Bovendien moet er een andere naaf in het achterwiel geplaatst worden. Leuk om zelf om te bouwen, maar je kunt hem natuurlijk ook afgemonteerd kopen. Als je het zelf wil gaan doen, volgt hierna een opsomming van de onderdelen die je nodig hebt.

Onderdelen

Een baannaaf, crankset, stuurpen, balhoofd, remblokjes, kabelset, remhendel, remkabel voor, remkabel achter, remklauw, voorvork, zadel, zadelpen, ketting, bottom bracket, pedalen en tandwielen. Duizelt het je al? Of wil je toch door? En wil je de absolute must van een fixed gear voor je zelf maken? Allereerst heb je natuurlijk een frame nodig. Deze kan dus van een oude racefiets zijn of anders een nieuw frame bestellen.

Voordelen

De voordelen zijn absoluut zijn lage gewicht en zijn eenvoud, waardoor je er veel fietskoeriers op voorbij ziet racen. Er zitten geen versnellingen op en je vindt er maar twee tandwielen, eentje voor en één achter. Er is ook geen achterrem en de ketting is lekker kort. Overzichtelijk een simpel. Juist omdat de fiets zo eenvoudig en fixed is, voelt degene die erop rijdt hem zo perfect aan. Elke oneffenheid in de weg, een klein stukje glad wegdek, wordt onmiddellijk waargenomen en de berijder kan hier op de juiste manier snel op reageren. Omdat je moet blijven trappen en niet je benen even stil kan houden is deze fiets een belangrijk trainingsmiddel gebleken. Maar het blijft gewoon een ontzettend leuke sport! Lekker stunten en zo hard mogelijk gaan.

Show All
Blog posts
Show All