Hoe krijg je het fietsen zonder zijwieltjes vlot onder de knie?

Hoe krijg je het fietsen zonder zijwieltjes vlot onder de knie? - fietsaccessoires.nl

Leren fietsen zonder zijwieltjes, het ene kind is een geboren natuurtalent en fietst weg alsof het nooit anders gedaan heeft. Het andere kind heeft net wat meer oefening nodig voordat hij of zij zonder ondersteuning van zijwieltjes kan fietsen. Oefening baart kunst, en daarom is het belangrijk om het oefenen met fietsen zonder zijwieltjes te stimuleren en je kind te blijven motiveren. Wees niet teleurgesteld als zelfstandig fietsen niet meteen lukt. Immers, ieder kind heeft zijn eigen tempo. Ook als het op fietsen aankomt!

Een deugdelijk antwoord op de vraag: ‘met welke leeftijd kan mijn kind zonder zijwieltjes fietsen?’ is dan ook niet uitsluitend te geven. De volmaakte leeftijd voor het onder de knie krijgen van deze behendigheid bestaat gewoonweg niet en laat zich dan ook niet in getallen uit drukken. Gedrevenheid, zelfvertrouwen en de motivatie van het kind speelt echter wel een grote rol. Net als de mate van kracht, evenwichtsgevoel en geduld van het kind meespeelt in de snelheid waarbij hij zich het fietsen eigen zal maken.

Natuurlijk kunt je als ouder zijnde, naast de aangemeten rol van motivator, een aantal dingen doen waardoor het proces van zelfstandig leren fietsen een tikkeltje versnelt wordt. Te beginnen met het aanreiken van de juiste middelen:

• Jong geleerd is oud gedaan. Schaf daarom op jonge leeftijd alvast een loopfiets voor je kind aan. Deze loopfiets zonder trappers zorgt voor het juiste gevoel van balans en evenwicht en zorgt dat het kind vertrouwen in het fietsen krijgt. Doordat het kind op deze manier al vroeg kennismaakt met de grondbeginselen van het fietsen, zal hij hier later gegarandeerd de vruchten van plukken. Angst voor het vallen van de fiets en angst in het geheel voor het fietsen op zich, wordt door het oefenen op een loopfiets voor een groot deel weggenomen.


• De grootte van de fiets is mede bepalend voor het succes. Koop liever een fiets die in eerste instantie ietwat te klein oogt. Je kunt je voorstellen dat een kleine fiets waarbij je voeten snel weer hemelsbreed het vertrouwde grondgebied aantikken, meer vertrouwen wekt dan een te hoge tuimelfiets, waarbij al slingerend en wiebelend het aardoppervlak vervaarlijk in zicht komt.


• Overige hulpmiddelen die een effectieve rol vervullen bij het leren fietsen zonder zijwieltjes: de zogenaamde balanstrainer, wat zoveel inhoudt als een losse stang die je op de bagagedrager van je kind zijn fiets kunt monteren. Deze stang kan een enorme steun zijn zolang je kind nog niet voldoende zelfvertrouwen heeft in zijn eigen fietscapaciteiten. Gaandeweg, door ondersteuning van de ouder bij het fietsen, groeit het vertrouwen in het eigen kunnen en zal je kind het zelfstandig fietsen snel oppakken.

Een ander vergelijkbaar hulpmiddel die binnen handbereik ligt en daarnaast gratis is; een simpele sjaal of das die je kunt gebruiken om je kind zijn middel of onder zijn armen. Ook deze manier zorgt net als de balanstrainer voor extra ondersteuning en evenwichtsgevoel.

Bovenstaande middelen kunnen een enorme steun in de rug zijn voor je kind zijn fietstraining. Uiteindelijk is oefenen, oefenen en nog eens oefenen de meest effectieve manier om rap de fiets zonder zijwieltjes te kunnen beteugelen!

Show All
Blog posts
Show All